Architecture LTFB Studio & RIZI : arch. Lucian Luta, arch. Liviu Fabian, arch. Alina Rizescu, arch. Silvia Funieru, Bogdan Stefanescu
Constructor : Plus Confort
Furniture : Meranti
Photo Credits: Tryingtodoart, Silvia Funieru
Architecture LTFB Studio & RIZI : arch. Lucian Luta, arch. Liviu Fabian, arch. Alina Rizescu, arch. Silvia Funieru, Bogdan Stefanescu
Constructor : Plus Confort
Furniture : Meranti
Photo Credits: Tryingtodoart, Silvia Funieru
Intr-o zi ne-am trezit la birou cu o cutie mare de carton cu fundita si un biletel inauntru care ne cerea sa „umplem” cutia cu idei pentru amenjarea a 3 etaje de birouri. Le-am aratat ca suntem interesati printr-un cubulet interactiv printat 3d cu viziunea noastra despre spatiul lor. Am castigat pitch-ul si am dezvoltat conceptul.
Dorinta lor principala era sa aiba o varietate de spatii de lucru si de relaxare, sa nu existe posturi fixe de lucru pentru utilizatori. Si sa fie fun sa lucrezi acolo.
Ne-am dorit sa le oferim un spatiu pliat pe dorintele lor si am ales o abordare de lucru prin care sa ii facem parte din proiect, un proces bazat pe principiile Human Centered Design, care presupune implicarea directa a utilizatorului in procesul de design.
Am facut chestionare, am discutat cu ei, am organizat un workshop, am analizat rezultatele si asa am conturat tema. O imbinare de spatii si moduri de lucru cu caractere diverse: spatioase, luminoase, cozy, izolate, linistite, active, experimentale.
Mai jos sunt cateva exemple din chestionarele si jocurile care au stat la baza conceptului
exploring breaktime quiz:
axes 1: alone / with colleagues vs. in / out
axes 2:, virtual / real vs. active / chill
hourly workflow quiz:
indicates team’s position
in the exisiting office space at specific hours
relax typology rating
seat typology rating
Dupa compilarea si analiza rezultatelor de la workshop am definit pentru fiecare nivel un caracter particular: Silent, Active & Loft.
Etajul Silent este un spatiu soft, unde dimensiunea privata primeaza, intr-un parcurs mai degraba labirintic, scenografic, care se desfasoara treptat. Este compus din elemente cu grade diferite de izolare, care favorizeaza concentrarea, munca solitara sau colaborarea în echipe mici – insule cu canapele modulare, phone booths, posturi de lucru individuale, pat, fotolii si puof-uri, separate de perdele sau alte elemente fonoabsorbante.
Etajul Active este un spatiu deschis si luminos, care pune accent pe mobilitate. Tipologiile clasice de spatii se imbina cu cele experimentale pentru a crea o varietate mare de optiuni de lucru si relaxare, menite sa stimuleze tonusul, nivelul de energie, intr-o maniera sanatoasa. Posturile de lucru experimentale pleaca de la principiul “active seating”: te poti balansa pe Variable Balans chair (Peter Opsvik), te poti roti pe Spun chair (Thomas Heatherwick), te poti catara pe cilindii care formeaza Embeded chair sau pana sus pe canapeaua etajata.
Ultimul etaj, Loft, mansardat, cu ferestre mari, este un open-space luminos care stimuleaza libertatea, creativitatea, comunicarea si lucrul in echipa. Lumina naturala din plin, culorile vii si nivelul ridicat de confort incurajeaza schimbul de idei intr-o atmosfera relaxata, pozitiva, care sustine buna dispozitie.
Bucharest 2018
B-lay Offices